Available for borrowing.

( 1 / 1 unit )

Loan Duration (day): 14
40 HARI SEBELUM IZRAIL DATANG MENJEMPUT

by AMIRUL MUKMIN

Publisher - MOHAMAD AMIRUL MUKMIN BIN MOHD KASSIM

Category - General Novel

Siapa sangka di sebalik kehidupan mewahnya sebagai seorang artis, Aziz pernah melakukan kesilapan-kesilapan besar di dalam hidupnya sebelum ini? Kesilapan yang dilakukan bukan sekadar kesilapan tetapi ianya tidak boleh diungkap dengan kata-kata.

Dia pernah aniaya beberapa orang yang rapat dengannya dahulu. Malangnya, walaupun sudah 7 tahun berlalu, dia masih lagi belum meminta maaf atas salah yang dibuat.

Dia bongkak dengan kekayaan dan kemasyhuran yang Allah bagi sehingga dia lupa dia juga akan mati suatu hari nanti. Dia gunakan kekayaannya untuk jauh lebih terjerumus di dalam kemaksiatan.

"Kenapa aku nak kena taubat sekarang? Waktu muda ni kita kena enjoy. Dah tua nanti taubat lah, apa susah?" - Aziz

Tua atau muda bukanlah penentu ajal seseorang, Aziz tidak menyedarinya. Jadi, ketika dia berumur 27 tahun dia telah pun diberikan petanda kematian oleh Allah.

Ketika itu, hanya penyesalan sahaja yang ada. Dia tidak boleh berbuat apa-apa selain menangis mengenang dosa.

Dia tahu. Dosanya dengan Allah, mungkin Allah boleh ampunkan tetapi dosa dan salahnya terhadap manusia hanya manusia itu sahaja yang boleh maafkan.

Dia tahu, orang yang berbuat salah terhadap manusia lain perlu merangkak mencari mangsa yang dianiayanya ketika di mahsyar nanti. Dia tidak mahu ianya terjadi! Jadi, dia memasang sebuah matlamat sebelum dia mati.

"Tak..Aku tak boleh merangkak cari dorang semua dekat mahsyar nanti! Aku takut nak hadap semua tu! Aku kena juga hadap dorang sekarang ni. Aku kena minta maaf juga, tak kira apa yang jadi" - Aziz

Jadi, selepas tujuh tahun tidak berjumpa dengan orang-orang yang pernah dia aniaya dahulu. Kini, Aziz akan bertemu dengan mereka dengan perasaan serba salah!

Adakah mereka semua akan sudi memaafkan Aziz? Apakah salah yang telah Aziz lakukan sehingga dia tidak berani berjumpa dengan mereka? Dan sebelum malaikat Izrail datang menjemputnya, mampukah Aziz mencapai matlmatnya itu? Hanya 40 hari sahaja, masa yang dia ada!

Please login to borrow the book.